Kezdjük jól az évet!

2023. 01. 03

Az újév mindig a nagy elhatározások és fogadalmak időszaka. Ilyenkor a legtöbben igyekeznek az egészséges táplálkozást is a megvalósítandó tervek közé sorolni. Azt azonban, hogy ez kinek mit is jelent, nem is olyan egyszerű eldönteni.

A helyes étkezésnek persze léteznek általános alapelvei, de érdemes mindenkinek önvizsgálatot tartani, végiggondolni, hogy az adott időszakban mi is lenne számára a megfelelő. Ehhez szeretnénk támpontot adni az alábbi néhány gondolattal. 

Az ÚJÉVI helyes táplálkozás 8 pontja:
 

1.   Évszaknak megfelelő alapanyagok

Télen a természet nem ad nekünk zöldségeket frissen, de az eltehető elálló zöldségeket ilyenkor is érdemes fogyasztani. Ilyenek a savanyú káposzta, sütőtök, cékla, édesburgonya, gyökérzöldségek (sárgarépa, paszternák, fehérrépa, zellergumó), bab, lencse, sárgaborsó, alma, körte és a citrusfélék. Ezek egy részét érdemes savanyítva eltenni (fermentálni), mint például a káposztát, hogy egyrészt megőrizze tápértékét, másrészt kiegészüljön a fermentálás adta probiotikus hatással.

2.   Hőháztartás figyelembe vétele

Az emberi szervezet alkalmazkodik a külső hőmérséklethez, ezért télen megnő a kalória igény. Érdemes ilyenkor a könnyű, salátás fogások helyett meleg, gabonás, párolt, töltött- és rakott ételeket, főzelékeket fogyasztani. 

3.    Vírusos időszak

A téli hónapok rendszerint a vírusok tekintetében az élen járnak. A megelőzésben segíthet a C-vitaminban gazdag citrusfélék, savanyú káposzta és a vírusellenes hatású hagymafélék, gyömbér és torma fogyasztása. Ha valaki mostanában átesett betegségen, fokozottan figyeljen oda az immunerősítésre, kerülje a kórokozók szaporodását segítő, immunrendszert gyengítő cukros ételeket. Ha a betegségre gyógyszert is kellett szednie, akkor érdemes májerősítő articsókát, fekete retket vagy máriatövis teát is beiktatni az étrendbe. 

4.    Aktivitás

Abban az esetben, ha rendszeres testmozgást végez, kiemelten fontos a megfelelő fehérje bevitel, abból is törekedni kell a feldolgozott húskészítmények, felvágottak helyett a színhús fogyasztásra, lehetőleg jó minőségű, szabadtartású állatok húsának beszerzésére. Aki növényi fehérjét fogyasztana, annak a száraz hüvelyeseket, dióféléket ajánljuk.

5.    Zárt tér-szabad tér

Mivel a rövid, és gyakran borongós téli időszakban kevés napfény ér minket, érdemes az általánosságban fennálló D-vitamin hiányt tőkehalmáj, illetve máj hetente egyszeri vagy kétszeri étrendbe való beiktatásával pótolni.

6.    Ünnepek után

Ha az ünnepek a nagy evések és alkoholfogyasztás időszaka volt, utána ajánlott heti egyszer vegán böjti napot tartani. Ez azt jelenti, hogy azon a napon állati eredetű tejtermékek, tojás és hús nélküli fogások, zöldséges levesek, gabonás-zöldséges főételek, saláták és sok folyadék (teák, víz, turmixok) alkotják az étkezést.

7.    Fűtési szezon

A száraz levegőjű, fűtött lakásban fokozottan érdemes odafigyelni a hidratálásra: lédús ételek: levesek, főzelékek, smoothie-k, teák napi fogyasztása javasolt.

8.    Depresszió

A korai sötétedés, a bezártság okán lehangoltnak, fáradékonynak, enerváltnak érezheti magát az ember, ezen segíthetnek az olyan szerotoninszint (boldogsághormon) emelő ételek, mint a halak, csicseriborsó, étcsokoládé, banán, olajos magvak, teljes értékű gabonák, így érdemes beiktatni őket az étrendbe.  

Természetesen ez az összeállítás nem teljes, és csak érintőlegesen tér ki az egyes szempontokra, elolvasva mégis sokat segíthet abban, hogy miket érdemes végiggondolni, amikor az évet helyes étkezéssel igyekszik valaki kezdeni.   

Ha ennél pontosabb képet szeretne kapni az önnek ajánlott étrendről, akkor érdemes személyre szabottan, szakember segítségét igénybe véve összeállíttatni azt. 

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft