Legyen újra öröm az evés!

2021. 10. 22

Egyre gyakoribb jelenség, hogy valaki szűnni nem tudó hasi fájdalmakkal, puffadással éli a mindennapjait. Társas kapcsolatai szűkülnek, sokszor már az otthonát sem szívesen hagyja el. Ennek az előrehaladott állapotnak van megoldása, ha tudatosan figyeljük és értelmezzük a szervezetünk reakcióit, és eszerint változtatunk étkezésünkön, akkor visszakaphatjuk az étkezés örömét.

Emésztőrendszerünk közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal, emiatt fel van vértezve a külső ingerek hatásaival szemben. Ha folyamatos terhelésnek is van kitéve – pl. mindennapos készétel fogyasztás, energiaitalok rendszeres fogyasztása, gyógyszerszedés- egy ideig kiállja a próbát. A nem megfelelő táplálkozási szokások azonban előbb-utóbb gondot okoznak. Az, hogy mikor jelentkeznek az első panaszok, sok tényező függvénye. Befolyásolhatják a kisgyermekkori étkezési szokások (pl. anyatejes táplálás), a kialakult bélflóra összetétel, a stresszhatás, a genetikai tényezők, a káros szenvedélyek, stb. 

Ha időben felismerjük a jeleket és változtatunk életmódunkon/étkezésünkön, akkor egy fokozatos állapotromlást, valamint egy komplett funkcionális emésztőrendszeri betegség együttest előzhetünk meg. 

Mik lehetnek az első intő jelek?

 • Étkezések után szokatlanul előre domborodik a hashal
 • Bizonyos ételek fogyasztását követően heves, hasmenéses panaszok jelentkeznek
 • Étkezés után jelentkező kellemetlen böfögés tapasztalható
 • Refluxra utaló panaszok a torokban, mint a kaparás érzés, köhécselés, folyamatos torokfájás, mellkasfájdalom
 • Vándor fájdalom a hastájékon
 • Megváltozott székletürítési szokások (székrekedés, hasmenés vagy ezek váltakozása)

Érdemes már akkor változtatni szokásainkon, amikor ezekből még csak egy-kettőt tapasztalunk magunkon. A rohanó mindennapokban viszont jellemzőbb, hogy szemet hunyunk ezek felett, és már csak akkor állunk meg és keressük az okokat és a megoldásokat, amikor a halmozódó panaszok a megszokott életminőségünket rontják. 

Hadak útja a káposztától a vajaskenyérig?

Szinte iskoláskorunktól kezdve tudjuk, hogy vannak olyan zöldségek, melyek puffasztó hatása fokozottabb, így logikusnak tűnik, ha elsőként ezeket mellőzzük az étrendünkből. Kiesnek a „rosszhírű” káposztafélék, karfiol, brokkoli, bab, lencse, sőt még a savanyú káposzta is. Ez az étrendváltás azonban önmagában nem hoz feltűnően nagy eredményt, hisz (sajnos) ezek a zöldségek csak kis részét képezik a mindennapi étkezésnek. A panasz ilyenkor még továbbra is állandó. 

A következő lépés az intoleranciát okozó élelmiszeralkotók (pl. laktóz, glutén) csökkentése vagy ideiglenes elhagyása szokott lenni. Az ötlet nem rossz, de szakmai segítség hiányában legtöbbször nem megfelelően történik az eliminációs (elhagyásos) étkezés. Az ember egyszerűen bevásárol gluténmentes kenyeret, kekszeket, ropogtatni valókat, laktózmentes tejtermékeket, és eszi, ahogy éri. A panasz nem enyhül, vagy csak minimálisan. Itt általában az étkezés mellett már van valami orvosi vagy természetes kiegészítés is megjelenik. (pl.: gyógyszer a sav problémákra, emésztőenzim, szódabikarbóna, gyógynövényes emésztéssegítők, székletlazítók stb.). Mindez sokszor diagnózis hiányában. 

Az interneten számos információt lehet találni az emésztési problémákkal kapcsolatban, de összefüggéseiben nem ad átfogó képet és így hathatós segítséget sem. A panaszok mentén haladva rátalálhatunk olyan kevésbé ismert problémákra, mint a candidiázis, hisztamin-intolerancia, fruktóz intolerancia, nem cöliákiás glutén érzékenység, kontaminált vékonybél szindróma, áteresztő bél szindróma, stb. Némelyekhez szigorú élelmiszer tiltólista van összeszedve, kecsegtetve a javulás reményével, de a probléma feltárása, a betegségre és az összefüggésekre vonatkozó háttértudás hiányában ezek nem tudnak valódi segítséget nyújtani. 

Fájdalmas mindennapokat megélve az ember végül hajlandó bármilyen beszűkült monodiétát is betartani, de ennek az útnak a végén a gyógyulás helyett a „már csak a vajaskenyeret merem megenni” állapot áll.

A szervezet intelligens és regenerálódni képes!

A megoldás a szervezet regenerálása, és a bélflóra egyensúlyának visszaállítása. Ahhoz azonban, hogy mindez megtörténhessen előbb a bélrendszer tehermentesítésére, majd megfelelő tápanyagokkal való felöltésére van szükség. 
A diéta beállítását megelőzően van egy nagyon fontos feladatunk. Ugyan a fájdalom adott és nagyon kellemetlen vele együtt élni, de kicsit tegyük félre azt a nézőpontot, hogy fájdalmat szeretnénk csillapítani, azaz tünetet kezelni! Gondoljunk a következő időszakra úgy, hogy most fogok tenni azért, hogy bélrendszert regeneráljak, bélflórát erősítsek, gyulladást csökkentsek! Mindezt a tünetek szinte azonnali enyhülése is visszajelzi majd számunkra. Ebben a szemléletben van a hosszú távú megoldás lehetősége. 

A regenerálódás segítői:

 • Pontról-pontra beszéljük át egy dietetikussal, hogy hogyan étkezünk és mik azok a területek, ahol ebben változtatni szükséges. 
 • A diéta felállítását megelőzően a szakember javaslatai alapján érdemes bizonyos vizsgálatokat még elvégeztetni.
 • Az étrendet úgy kell összeállítani, hogy az tehermentesítse a gyomor- és bélrendszerünket. Ezt szolgálja az étkezés rendszeressé tétele és a nassolás elhagyása. Ideális a napi négyszeri étkezés, hogy közöttük maradjon elég ideje a szervezetnek a regenerálódásra. Fontos továbbá a jellemző allergének (glutén, tejfehérje, szója, mogyoró) mellőzése is. 
 • A diétát megkezdve, 3-6 hónapig a mérsékelt (20-40 között) egyéni intoleranciát okozó nyersanyagokat is ajánlott elkerülni. Ami 40 fölötti értéket mutatott, azt a gyógyulás érdekében hosszú távra likvidálni kell az étkezésből. 
 • Ideiglenesen hagyjuk el étrendünkből a magas FODMAP (gyorsan erjedő szénhidrátok) tartalmú nyersanyagokat. Az alapanyagok későbbi fokozatos visszaépítésében ajánlott dietetikus segítségét kérni.
 • A nyersanyagválogatásnál fokozott figyelmet szenteljünk a gyulladást csökkentő és regeneráló hatású alapanyagok összeírására, beszerzésére, fogyasztására.
 • Az emésztés javítása érdekében fogyasszunk naponta fermentált (tejsavas erjesztés, vagyis csak sózással tartósított) zöldségeket. Bátran savanyítsunk -az ismert káposztán kívül- céklát, répát, zellert vagy akár cukkinit is, melyek természetes gyomorerősítőként is megállják a helyüket. 
 • A gyógyulást és regenerálódást támogatják az antioxidánsokban gazdag színes zöldségek és gyümölcsök, a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban gazdag alapanyagok, a regeneráló magas tápanyagsűrűségű nyersanyagok és a kollagén fehérjék forrásai. 
 • Az étrend hatékonyságát fokozhatjuk gyógynövények (pl. borsmenta tea, gyömbér tea) és speciális étrendkiegészítők (pl. speciális rostkomplex) alkalmazásával.

Nem kell tehát belenyugodni az állandó fájdalomba és puffadásba, vagy hosszú hónapokon át „vajaskenyér-diétán” élni. A megoldás a gyógyulásra a megfelelő, a bélflóra regenerációra fókuszáló étrendváltás, amely nem csak a panaszok enyhülését hozza meg számunkra, de ismét élvezetessé válhat az étkezés, normalizálódhat a testsúly, és javul az életminőség. 

 

Balance - Bélflóra Regeneráló Programunk részleteit itt találja: Balance Program

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft