Őszi „agyserkentő” praktikák

2021. 09. 01

Az ősz eleji időszak mindenki számára megterhelő lehet, mind fizikailag, mind szellemileg. A nyári szünet után a munkába való visszatérés azt kívánja tőlünk, hogy szellemileg a topon legyünk. Ehhez szeretnénk néhány hasznos tippet adni. 

Igyunk Teákat! 

A tea élénkít, ugyanakkor nem emeli meg a vérnyomást, szemben a kávéval. További előnye, hogy a hatása sokkal tovább tart, és nem okoz függőséget. A tea fogyasztásával járó immunerősítő, sejtvédő és regeneráló hatás csak ráadás.

A friss tealevél legfontosabb hatóanyagai: alkaloidok (pl. koffein, teofillin), cserzőanyagok, illóolajok, vitaminok és ásványi anyagok.

 • Koffein: A tea koffeintartalma kb. 4%. A koffein növeli a szívizom teljesítményt, gyorsítja és mélyíti a légzést, elősegíti a perifériás vérátáramlást. Hatással van a központi idegrendszerre is, elsősorban az agykérgi funkciókra gyakorol stimuláló hatást, javítja a magasabb szellemi funkciókat (asszociációs, absztrakciós és kombinációs képesség).
 • Teofillin: Hatása sok tekintetben hasonló az adrenalinéhoz. Egyrészt a központi idegrendszeren keresztül, másrészt közvetett mechanizmusok által fokozza a szívműködést és a légzést, növeli a légzőrendszer áteresztőképességét.
 • Csersavak: Nyugtató-stabilizáló hatást fejtenek ki. A tea koffeinje nagyrészt csersavhoz kötött formában található meg. A csersavak fékezik a koffein heves hatását és elősegítik, hogy a koffein a bélrendszerben lassan, fokozatosan szabaduljon fel. 
 • Vitaminok és ásványi anyagok: A zöldteák nagyon magas arányban tartalmaznak különféle B-vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek az idegsejtek megfelelő működéséhez. Található bennük magnézium, kálium és mangán is.

A mate tea hatásával kiemelten érdemes foglalkozni. Hatóanyaga a matein, ami kettős hatással szabályozza az idegrendszer működését: élénkít, ha fáradtak, lehangoltak vagyunk, és nyugtat, ha túlságon izgatottak. Jelentős mennyiségben tartalmaz a szellemi teljesítőképességünkre jótékony hatású ásványi anyagokat és vitaminokat.

Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek serkentik az agyat! 

Hosszú távon komoly hatással van szellemi teljesítőképességünkre az, hogy milyen mértékben fogyasztunk idegrendszerünket támogató ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag ételeket. 
Lássuk, melyek ezek, és milyen alapanyagokban fordulnak elő:

 • Cink: osztriga, szárnyasok, búzacsíra, vajbab, joghurt, juharszirup, melasz, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
 • Magnézium: magvak és diófélék, gabonák, hüvelyesek, halak és húsok.
 • Mangán: diófélék, a hántolatlan gabona, a zöld leveles zöldségek, a borsó, a szegfűszeg és a gyömbér.
 • Lecitin: diófélék, magvak, szójabab, a finomítatlan növényi olajok, kukorica.
 • Omega 3: olajos halak (tonhal, lazac, hering, makréla), diófélék, magvak, hidegen sajtolt olajak (lenmag, dió, olive), szójababból, hántolatlan magvak, nyers búzacsíra, hüvelyesek.
 • Q10: halak, olajos magvak, olajok.
 • Szelén: fokhagyma, tengeri állatok, húsfélék, brazil dió.
 • B-vitaminok: búza és más gabonák, élesztő, magvak, tejtermékek.
 • E-vitamin: gabonák, növényi olajok (búzacsíraolaj).

Használjunk serkentő illóolajokat!

 Az illóolajok (pl.: fahéj, borsmenta, ilang-ilang, ánizs, citrom, jázmin, rozmaring, eukaliptusz, babér, zsálya) azáltal, hogy mind testileg, mind lelkileg élénkítenek, elősegítik a szellemi teljesítőképesség fokozását.

Az aromás növényekben található egyes vegyületek (pl. cineol) – átjutva a vér-agy gáton - hatással vannak bizonyos agyterületekre (pl. amygdala, hippocampus), s így gyorsabb és pontosabb kognitív teljesítményt idéznek elő, növelik a tanulási, emlékezési és koncentrációs képességet. 

Használjunk gyógynövényeket!

 • A ginzeng teljes idegrendszerünkre hatással van, és akkor működik a legjobban, mikor rövid ideig szedjük. A benne található ginzenozid vegyület megszünteti a stresszes állapot tüneteit, emellett pedig az ember szellemi és fizikai teljesítőképességére is pozitív hatással van.
 • A Ginkgo biloba fokozza az agy vérellátását, és az idegsejtek védelmét. Az agy egyik legfőbb üzemanyaga a glükóz, a ginkgo hatóanyagai segítik a cukor anyagcseréjét az agyban, javítja ezzel a memóriát, a koncentráló készséget és a szellemi teljesítőképességet.
 • A rozmaring egy jól ismert fűszernövény, de agyunkra is igen előnyös hatást gyakorol. Aromája ugyanis javítja a kognitív képességeket, a hangulatot, a memóriát, és a segítségével könnyebben megy az összpontosítás is. A benne található hatóanyagok élénkítik a vérkeringést.
 • A citromfűben található összetevők az agyban megnövelik az acetilkolin szintjét, amely az agy egyik fő neurotranszmittere. Ennek köszönhetően aktiválja a mentális folyamatokat és növeli a memória teljesítményét. 

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft