Tavaszi egészség a kertből

2022. 04. 19

Ma már a boltok kínálatában egész évben találkozhatunk mindenféle gyümölccsel és zöldséggel, emiatt sokan azt gondolhatják, felesleges is figyelni, hogy épp mikor minek van szezonja. Ez azonban nem így van, a szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett számos érv szól.

A szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztás azt jelenti, hogy olyan terményeket vásárolunk elsősorban, amelyek az adott évszakban a hazai éghajlaton megteremnek. 

Ennek számos pozitív hozadéka van:

  • az import növényekhez képest az idénygyümölcsöknek és –zöldségeknek nagyobb a tápértéke, magasabb a vitamin- és ásványianyag tartalma
  • szezonjukban a természet maga biztosítja az adott zöldség és gyümölcs érését
  • nem utaznak még éretlenül leszedve több ezer kilométert távoli országokból
  • a kisebb szállítási távolság kevésbé terheli a környezetet, a klímavédelemhez és a fenntarthatósághoz is hozzájárulunk
  • a szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal ízletesebbek
  • az sem elhanyagolható szempont, hogy szezonjukban a legolcsóbbak ezek a termények
  • a hazai gyümölcs- és zöldségfélek vásárlásával a helyi termelőket is támogatjuk

A zöldség- és gyümöcsfélék számos létfontosságú tápanyag nélkülözhetetlen forrásai. Bőséges vitamin (pl.: C-, B1-, B2-, K-vitamin, folsav), ásványi anyag- (pl.: kálium, magnézium), antioxidáns- (C-, E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok) és rosttartalmukkal hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez. A gyümölcsök és zöldségek színe az egészségünk szempontjából is értékes fitonutriensek (biológiailag aktív hatóanyagok) jelenlétéről árulkodik.  

Melyek a tavaszi időszak szezonális zöldségei és gyümölcsei?

Legelőször március elején a retekkel találkozhatunk a piacokon, ezt követi a spenót és március végén a medvehagyma. A többi tavaszi zöldségre várni kell áprilisig. 

Ebben az időszakban a hangsúly a zsenge, leveles zöldségeken van, amelyek jellemzően ebben az évszakban teremnek. Ilyenek a már említett spenót mellett a sóska, római-, madár- és fejes saláta és medvehagyma, de ilyenkor van szezonja a karalábénak, brokkolinak, zöldborsónak, újhagymának és a spárgának is. 

A gyümölcsök közül az első az eper, majd ezt követi májusban a cseresznye.
Fogyasztásuk
Míg télen a zöldségeket elsősorban sütve-főzve, főzelékként, köretként fogyasztjuk, addig a tavaszi frisseket érdemes elsősorban nyersen vagy csak éppen csak hőkezelve enni.
A saláta legkézenfekvőbb megoldás a zöldek felhasználásra. Ezeket feldobhatjuk magokkal, dresszingekkel.

A zöld leveles zöldek 1-2 perces párolással vagy blansírozással is gyorsan elkészíthetőek és üde alternatívái a salátának. A gyors hőkezelés könnyebben emészthetővé teszi őket, ráadásul az ízük is szelídül így.

Csak pár hónapig tart a tavaszi idényzöldségek szezonja, így ne halogassuk, élvezzük ki ízélményüket és az egészséges beltartalmi értékeket. Törekedjünk a változatosságra, minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk!

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft