Tojásfestés természetesen!

2022. 04. 13

Az egészséges, adalékmentes alapanyagokhoz nemcsak a főzésnél, hanem akár a tojásfestésénél is érdemes odafigyelni. A fűszerpolcon és a hűtőben is akad jó néhány olyan alapanyag, amiből kiváló festőanyag válhat, ha megfelelően előkészítjük.

A tojásokat minden esetben mossuk meg mosószeres vízzel, szivaccsal dörzsöljük le óvatosan, hogy mindenhol kellően tiszta legyen a felülete, és a festék egyenletesen megfoghassa. 

  • zöldhöz: megfőzzük a tojásokat, 25 dkg spenót/csalán levelet aprítóban kicsire vágunk. Annyi vízzel, ami ellepi, kb. fél órát főzzük, hozzáadunk két kanál ecetet, hogy jobban kioldódjanak a színek, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A lehűlt főzetet leszűrjük, és beletesszük a tojásokat. Hagyjuk benne ázni pár órát.
  • kékhez: ugyanúgy csinálunk mindent, mint a zöld esetében, csak fél fej lilakáposztát használunk hozzá.
  • sárgához: negyed liter vízhez tegyünk 2 evőkanál kurkumát, tegyük bele a kiválasztott tojásokat, főzzük meg, és ha kész, hagyjuk benne kihűlni.
  • narancsos-barnáshoz: negyed liter vízhez tegyünk 4 evőkanál pirospaprikát, tegyük bele a kiválasztott tojásokat, főzzük meg, és ha kész, hagyjuk benne kihűlni.
  • rózsaszín, mályvához: egy reszelt céklát főzzünk fel egy liter vízben, tegyük bele 2 kanál ecetet, hagyjuk benne ázni a tojásokat pár órát.
  • vöröses barnához: 10-15 db hagymahéjat tegyük egy megfelelő nagyságú edénybe, tegyük rájuk a tojásokat, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a tojásokat, tegyünk hozzá egy evőkanál ecetet, és tegyük fel főni. A forrástól számított 10-12 percig főzzük a tojásokat. Miután az edényt a tűzről levettük, a tojásokat még hagyjuk a főzőlében addig, amíg a kívánt színárnyalatot el nem érjük.

Ha még tovább szeretnénk díszíteni a tojásokat, tehetünk rájuk leveleket, virágokat vagy papírból kivágott figurákat. Húzzunk rájuk szorosan egy-egy tiszta nejlonzoknit, és kössünk rájuk csomót. A festékbe mártva a letakart helyen megmarad a tojás eredeti színe, azaz kirajzolódik a minta. 

Jó festegetést!

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft