Új év - új szokások?

2022. 01. 04

Az évkezdés többeknek a nagy elhatározások időszaka. Sokan tesznek újévi fogadalmat, hogy megszabadulnak valamely régóta meglévő egészségtelen szokásuktól. 

Berögzült szokásaink átszővik életünket, abban a hitben élünk, hogy mindennapi életünk elengedhetetlen részei, pedig valójában nem. Az alábbiakban szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, hogyan tudatosabban és sikeresebben tudjunk végigmenni a változás folyamatán.

Ha le szeretnénk mondani valamiről, legyen ez például a túlzott kávéfogyasztás, érdemes átgondolnunk, hogy mit nyerünk vele, ha sikerül elhagynunk. Igyekezzünk annyi pozitív hatást felsorakoztatni, amennyi egyértelműen meggyőz bennünket, hogy érdemes belevágnunk.

Másodsorban, fontos gondolatban is felkészülnünk. A hirtelen - egyik napról a másikra születő - döntéseink hatásai nem mindig előre tisztázottak. Rövid időn belül motivációinkat veszítjük a lemondással járó kellemetlenségek miatt. Gondoljuk át már 1-2 héttel előtte, hogy mik lehetnek az elvonási tünetek (fejfájás, fáradtság, álmosság, ingerlékeny hangulat, nehéz koncentráció), valamint a szokás elhagyása milyen hatással lehet társas kapcsolatainkra (pl.: kevesebbet tudunk beszélgetni a kollégákkal, mert nem kávézunk annyit együtt). 

Harmadsorban pedig a szokás elhagyásával járó hiányt érdemes pótolnunk. A kávézás helyett keletkező felesleges idő ideális alkalom egy finom gyümölcsturmix elkészítésére és elfogyasztására, esetleg egy gyors egészségügyi sétára. Minden pozitív helyettesítő cselekvés megerősíti döntésünket.
Ha végleg be akarjuk biztosítani magunkat, akkor keressünk egy hozzánk közel álló személyt, aki nagyra tartja elhatározásunkat és tudjuk, hogy támogatást, bíztatást, dicséretet kapunk tőle, ha épp szükségünk van rá. 

A legnagyobb jutalmunk az lesz, amikor megtapasztaljuk, hogy képesek vagyunk lemondani egy szokásról. Büszkék leszünk magunkra és önbizalmunk növekszik. 

Változásra fel!

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft