LÉPJ IDŐBEN! - Szív- és érrendszert védő program
Őszi program
40 éves kor felett ugrásszerűen megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Megfelelő életmód mellett ez a folyamat visszafordítható, illetve megelőzhető. Ennek első lépcsőfoka a jól összeállított étrend.
Kik az érintettek?
Érrendszerünkben a negatív változások lassan és csendben zajlanak, majd elérkezik egy pillanat, amikor testszerte, több szervet érintve „összeomlik” a megszokott egészségérzetünk, panaszmentességünk.
- A hasi zsírlerakódás mellett cukorbetegség ütheti fel a fejét, mely növeli a szív-infarktus és a stroke előfordulását.
- Az állandó gyulladás és az emelkedett vérzsírértékek (koleszterin, triglicerid) rontják az erek rugalmasságát, szűkítik belső volumenét.
- A kiterjedt érelmeszesedés folyamata növeli a vérnyomást, gyengíti a vesefunkciót, csökkenti a testi és szellemi kapacitást. A szívizom gyengül, rugalmassága károsodik.
- A nők a védő hatású ösztrogén jelenlétének köszönhetően a menopauza beálltáig kisebb mértékben érintettek, utána azonban megszűnik ez a pozitív hormonhatás, így megszűnik a nők és a férfiak közti különbség is a kardiovaszkuláris betegségek tekintetében.
Legkésőbb 40 éves kor környékén ezekkel a változásokkal szembe kell nézni, mert még nem késő változtatni és a folyamatok visszafordíthatók.
Hogyan épül fel a program?
2, 3 vagy 4 héten keresztül igénybe vehető programunk hosszú távon kíván segítséget nyújtani a változtatni vágyóknak, ezért a szakembereink által összeállított étrend kiegészül egy tematikus tanácsadással, amelynek során átbeszélésre kerülnek a szív- és érrendszeri problémák terápiás lehetőségei, valamint részletesebben kitérünk az egyént érintő területre, panaszra.
Miből áll az étrend?
Programunk hetei alatt olyan étrendet biztosítunk, amely egyrészt segíti a testsúly optimalizálását, másrészt gyakorlatba helyezve mutatja be azokat a nyersanyagválogatási irányelveket, melyek betartása hosszabb távon javasolt a szív- és érrendszeri problémakör esetén.
Az étrend néhány kiemelt eleme:
- Hetente többször megjelennek halak és/vagy tenger gyümölcsei
- Bőséges rostforrásokban gazdag: zöldséges és salátás ételek, száraz hüvelyesek
- Rendszeresen szerepelnek az étrendben olajos magvak
- Antioxidáns színanyagokban és gyulladáscsökkentő alapanyagokban bővelkedik (pl. avokádó, cékla, alga, olívabogyó, olívaolaj, kékszőlő, gránátalma, citrusfélék)
Bár a terápiás lehetőségek közül az étrenden lesz a hangsúly, ezt tovább támogatjuk célzott étrendkiegészítő-, gyógynövény- és aromaterápia ajánlásokkal, életmód tanácsokkal.
Programcsomagok:
Csomagjaink két részből állnak: adott számú (2-3-4) heti étkezés + tematikus tanácsadás szakmai anyaggal
• 2 hetes étrend + tematikus tanácsadás + szakmai anyag.
• 3 hetes étrend + tematikus tanácsadás + szakmai anyag.
• 4 hetes étrend + tematikus tanácsadás + szakmai anyag.
(A csomagok nem bonthatóak)