Böjt itt és most

2022. 03. 02

A tavasz a böjtölés időszaka. Ha pár szóval szeretnénk körülírni, mi is a böjt, akkor azt mondhatjuk, hogy lemondás vagy felajánlás egy cél érdekében, a testi, a lelki és a szellemi megtisztulásért, felfrissülésért és betegségmegelőzésért.

Erre sokunknak nagy szüksége van, hisz egészségünk, állóképességünk nem tud mindig a maximumon teljesíteni. Felfokozott tempójú életet élünk, melyben szervezetünk tökéletes, harmonikus, összehangolt működése nehezítve állja csak ki az erőpróbákat. 

A tavasz küszöbén azt érezhetjük, hogy életenergiánk csökken, immunrendszerünk gyengül.  Ilyenkor sokunkban megfogalmazódik az igény egy komolyabb étrendváltásra és igazán értelmet nyerhet az a megmérettetés, melyet egy böjt jelent. Nem véletlen, hogy az évnek ebben az időszakában vágnak bele legtöbben különböző „tisztítókúrákba”

Télen ételeink nehezebbek, kevesebb a friss alapanyag, a tápanyag raktáraink csökkennek. A késő tavaszi és nyári szezonális tápanyagdús étkezést megelőzve a februártól április közepéig tartó idő tökéletesen alkalmas emésztésünk, sőt a teljes szervezetünk tehermentesítésére, tisztítására. 

Első az elhatározás!

Kezdésként alaposan gondoljuk végig azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a böjtölés körülményeit: cél, tapasztalat, erőnlét, egészségi állapot, ráhangolódás, mert csak ezek segítségével leszünk képesek elkezdeni és véghezvinni szándékunkat. 

Első és legfontosabb a cél felállítása, miszerint egészségünket szeretnénk visszaállítani, megtartani. Álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk át, egészségünk mekkora érték! 

Tudatosítsuk magunkban azt is, hogy a méregtelenítést nem maga a böjt, hanem a saját szervezetünk végzi! Ennek az összehangolt, bonyolult tisztító körforgásnak a főszereplői a máj, a nyirokrendszer, a vese valamint az emésztőrendszer. Egy jól megválasztott böjttel a szervezetünk csodálatos, mindennapos méregtelenítő tevékenységét támogatjuk meg, miközben tehermentesítjük őt a feldolgozott, tartósított élelmiszerekből, készételekből (esetleg kozmetikai szerekből, gyógyszerekből is) származó káros anyagok minimalizálásával.

Melyik a jó böjt?

Röviden a válasz úgy hangzik, hogy mindenkinek más

Ahány ember, annyi féle böjt. Az, hogy kinek mit jelent a böjtölés, az nagyban függ attól, hogy honnan –milyen étkezési szokásokról- indulva mond le bizonyos dolgokról.

A tradicionális böjtöktől elkezdve a szigorú léböjt programokig számtalan kúra lehetőség áll rendelkezésre. Mint a legtöbb diéta esetén, itt is jogosan felmerülnek olyan kérdések, mint hogy melyikbe vágjak bele, illik-e hozzám a választott fajta, fogom-e bírni, lesz-e eredménye, stb.…

Ilyen esetben vonatkoztassunk el egy kicsit a böjtleírásoktól

  • Első lépésként vizsgáljuk meg a saját étkezési szokásainkat, olyan irányelvek mentén, hogy naponta hányszor étkezünk (gyümölcs, desszert, kávé stb. is beleszámolva), egyszerre mennyit eszünk, milyen ételek/ízek után érzünk sóvárgást, mi az, amit nehezen tudnánk nélkülözni, mi az, ami nem szolgálja az egészségünket. 
  • Második lépésként hozzunk egy döntést arról, hogy mi az a változtatás, amely tartható számunkra hetekig, de már kihívást élhetünk meg általa.

Ezen a ponton válhat egy böjt is személyre szabottá, hisz egyikünknek a húselhagyás, másikunknak az édességről való lemondás, harmadikunknak a napközbeni nassolás kiiktatása jelenthet például egy megmérettetést. 

Legyen a böjti felajánlásunk ezekhez hasonlóan sajátos, és közben ne feledkezzünk meg a zöldséges italok, ételek, levesek preferenciájáról, az állati élelmiszerek mennyiségének csökkentéséről, a rendszeres (napi 3-5 alkalom) étkezésről és a bőséges folyadékfogyasztásról sem! 

Ha tehát megvan az elhatározás, és végig gondoltuk, hogy milyen fokú lemondás az, ami egyszerre kihívás és tartható vállalás, akkor bátran vágjunk bele a testi-lelki tisztításba!

Amennyiben érdeklődik enyhébb és intenzívebb böjti programjaink iránt, honlapunkon megtalálja a részleteket:

Böjti programok

Ha nem tudja eldönteni, melyik program felel meg az igényeinek, töltse ki rövid tesztünket:

Böjtteszt

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft