
Gyógyító alapanyagok – közelebb vannak, mint gondolnánk!
2022. 09. 07
Köztudott, hogy az egészségmegőrzés és a különféle krónikus betegségek kezelése szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő étrend. Azt azonban már kevesen gondolnák, hogy olyan „hétköznapi” étel, mint a spenót, a mandula, vagy éppen a keserű csokoládé is egy a gyógyító anyagok sorában.
Mindannyiunk környezetében van olyan ember, akinek a gyógyulása érdekében speciális étrendet kell folytatni. Hallunk epekímélő diétáról, cukorbetegeknek javasolt étrendről és még számtalan hagyományos vagy új és divatos étkezési irányelvről, és legtöbbjük bővelkedik a sok-sok lemondásban és kerülendő ételek listájában.
Ahhoz, hogy a változtatni akarás és az étrend minőségi emelése a mi, belső döntésünk legyen, fontos a pozitív rátekintés. Lássuk meg, hogy sokszor a megfelelő alapanyag megválasztás és fogyasztása, micsoda csodálatos belső folyamatokat generál.
Flavonoidok – a szív- és érrendszer gyógyítói
A szív- és érrendszer egészségének megközelítésében az étrendi irányelvek főképp a javasolt alapanyagok köré épülnek.
A flavonoidok, mint természetes növényi vegyületek, - más krónikus betegségek mellett – kiemelten képesek javítani és korrigálni az érrendszerünk különböző elváltozásait.
Hatásuk:
- Vérnyomáscsökkentőek: Ez a képességük a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer modulálásával, az endoteliális (vérerek belső falát alkotó sejtek) diszfunkciók javításával és az erek simaizomzatának összehúzódását szabályozva nyilvánul meg. Értágító és érrendszert relaxáló vegyületek képzését képesek fokozni.
- Anti-ischaemiás hatás: csökkentik a szívizom és az agy oxigénhiány okozta sejtkárosodását, fokozzák a szövetek regenerációját.
- Antiatherogének: csökkentik a vérzsírok szintjét, valamint ezek erekre gyakorolt káros hatásait.
- Gyulladáscsökkentőek: többfajta gyulladásos molekulák képzését és felszabadulását képesek gátolni, ezzel megelőzve vagy javítva az erek belső falának károsodását.
- Antioxidánsok: részt vesznek a káros szabadgyökök blokkolásában és eltávolításában, valamint növelik a szervezet antioxidáns rendszerének védelmét.
- Trombózist megelőző hatásúak: hatással vannak a vérlemezkék túlzott aktivitására és tapadásának csökkentése.
Ezek a kísérletekkel is alátámasztott gyógyhatások a megfelelően összeállított étrend révén ott érvényesülhetnek a testünk szöveteiben akár nap mint nap. Ezen a területen nekünk „csupán” annyi a dolgunk, hogy helyes és tudatos döntést hozzunk, amikor ételünket kiválasztjuk, elkészítjük, elfogyasztjuk.
Mindennapos ételeink
Annak érdekében, hogy lássuk, milyen könnyen képezhetik ezek az alapanyagok a mindennapi táplálkozásunk részét, álljon itt egy teljesség igénye nélküli felsorolás a flavonoidokban gazdag alapanyagokról:
- Zöldségek: cékla, sárgarépa, brokkoli, olívabogyó, paradicsom, spenót, lilakáposzta, hagymák, bab, lencse, stb.
- Gyümölcsök: kék szőlő, áfonya, gránátalma, fekete ribizli, eper, homoktövis, csipkebogyó, citrom, narancs, grapefruit, stb.
- Olajos magvak: mandula, dió, kesudió, paradió, tökmag, chiamag, stb.
- Fűszerek: zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó, kapor, petrezselyem, stb.), kurkuma, fűszerpaprika, stb.
- Italok és élvezeti szerek: teákban (zöld tea, fehér tea, oolong tea stb.), kávé, vörösbor, keserű csokoládé (keserű kakaó).
Ha tehát szeretnénk tudatos táplálkozással segíteni a szív- és érrendszer védelmét, állapotának javítását, fontos, hogy pozitívan álljunk hozzá, és lássuk, hogy ami egészséges, az lehet, hogy már ott van a polcunkon.
Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége a megfelelő étrend kialakításában, hamarosan indul a szív-és érrendszert védelmét támogató LÉPJ IDŐBEN! programunk!