A böjt oldalai I. - fizikai

2023. 01. 26

Van, akinek egy kihívás, másnak egészségmegőrzés, míg van, aki a megújulást látja benne – a böjt mindenki számára mást jelent. Összetett folyamat, amelynek fizikai, pszichológiai és spirituális oldala egyaránt jelentős. Mindenki megtalálhatja benne azt, amit neki tud adni. Cikksorozatunkban minden héten a böjt más oldalát mutatjuk be. Most elsőként a fizikait.

Böjtölni sokféleképpen lehet. Lemondhatunk bizonyos napokra, vagy akár több hétre a húsfogyasztásról, magunkhoz vehetünk csak leveket, vagy napszakokra, teljes napokra választhatjuk a teljes ételmegvonást. Bármelyik mellett döntünk, fontos, hogy az egészségi állapotunknak megfelelő formát válasszuk, és bizonytalanság esetén konzultáljunk szakemberrel

Nézzük, milyen jótékony fizikai hatással vannak ránk az egyes böjtformák: 

Húsmentes böjt

 • Csökkenti a krónikus megbetegedések kialakulását. A vegetáriánus étrend és életmód csökkenti egyes krónikus megbetegedések kialakulását (pl. magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, epe- és vesekő, cukorbetegség, vastagbélrák, emlőrák, tüdőrák).
 • Alacsonyabb energia- zsír- és koleszterinbevitel. Előnye az alacsonyabb energiabevitel, az alacsonyabb zsír-és koleszterinbevitel, magasabb élelmirostbevitel, az ásványi anyagok többségéből kielégítő fogyasztás.
 • Jótékony hatással van a szív-és érrendszerünk egészségére. Mivel a magasabb rostbevitel csökkentheti az LDL koleszterin szintünke, a jól összeállított vegetáriánus étrend jótékony hatással van a szív-és érrendszerünk egészségére.
 • Megelőzi a cukorbetegséget. Ahol az étrend gerincét a zöldségek alkotják, ott a belőlük készült ételek is alacsony glikémiás terhelésűek lesznek, így a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából is preventívnek mondható a dominánsan növényi alapú étrend.
 • Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. A növényi élelmiszerek komplex forrásai az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású mikrotápanyagoknak (pl. vitaminok, nyomelemek), fitoaktív vegyületeknek (pl. szín- és illatanyagok) és rostoknak, melyek szintén védelmet nyújtanak a krónikus betegségekkel szemben.
 • Hidratáló. Számos növényi eredetű élelmiszereknek magas a víztartalma, így részben a szervezet hidratálására is alkalmasak.

Léböjt

 • Energiaszegény/mentes természetes folyadék bevitel. A léböjt során lemondunk a szilárd táplálékok fogyasztásáról, ilyenkor gyógyteákat, vizet, higított zöldség-és gyümölcsleveket, zöldségleveseket vagyis energiaszegény/mentes természetes folyadékokat iszunk.
 • Beindulnak a lebontó folyamatok. Az energiaszegénység miatt a szervezet katabolikus üzemmódba kapcsol, vagyis lebontó folyamatok indulnak be, szervezetünk a tápanyag raktáraihoz nyúl, különféle anyagokat bont (pl. zsírok, szénhidrátok, fehérjék).
 • Kiürülnek a testünkből a salak- és méreganyagok. A lebontó folyamatok során salakanyagok és méreganyagok is felszabadulnak, ezek a vérkeringésbe és a nyirokkeringésbe jutnak, majd a kiválasztó folyamatok során kiürülnek a testünkből.
 • Támogassuk a kiválasztó szerveket! Mivel a kiválasztó szervrendszereinken (máj, bélrendszer, vesék, bőr, tüdő) keresztül távoznak a testünkből ezek az anyagok, ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy támogassuk szervezetünket ebben a folyamatban: májtámogatás, bőséges folyadékfogyasztás, vér-és nyirokkeringést fokozó masszázsok, légzőgyakorlatok, izzadás és mozgás (pl. szauna, sport) segítségével.
 • Fokozódnak a sejtregenerációs folyamatok. A salakanyagok eltávolításával a szervezet megkönnyebbül, felfrissül, az emésztőrendszer tehermentesül, a sejtregenerációs folyamatok fokozódnak, a közérzetünk javul.
 • Pihenjünk sokat! Az izmok megóvása érdekében nagyon fontos az izmok aktiválása a mozgás által, de ezekben a napokban kiemelten fontos lesz a pihenés, vagyis a meditáció, relaxáció és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is a böjt eredményességéhez.

Időszakos/ időablakos Böjt

 • A legegyszerűbb fogyási módszer, eltávolítja a makacs hasi zsírt. Az időszakos böjt (vagy időben korlátozott, időablakos étkezés pl. 8:16) a világ legegyszerűbb fogyási módszere, hiszen ilyenkor katabolikus környezetet teremtünk, amikor a szervezet elkezdi felhasználni a raktározott tápanyagokat, többek között a zsírokat. Szuper eszköz lehet a makacs hasi zsír eltávolításához, ezért mindenképpen javasolt súlyfelesleggel rendelkezőknek.
 • Fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal csökkentve az inzulinrezisztenciát. 
 • Elősegíti az autofágiát és az apoptózist, szerepe lehet a daganatos megbetegedések megelőzésében. Autofágia során maga a sejt lebontja a sejten belüli elöregedett, hibás részeket, majd ezeket újrahasznosítja, hogy ezzel regenerálódni tudjon. Az apoptózis a programozott sejthalál folyamata. Az egészséges sejtbe be van programozva, hogy ha elöregszik, akkor el tudjon pusztulni. Ráksejtekben az apoptózis folyamata nem működik. A böjtnek tehát szerepe lehet a daganatos betegségek megelőzésében. A rákos sejteket a böjttel gyengítjük, ez viszont nem igaz a normál sejtekre. 
 • Javul az emésztés. Elősegíti az emésztőrendszer gyógyulását, jobb emésztést eredményez. Az emésztőszervek pihentetése teret ad a regenerációnak.

Jó látszik tehát, hogy akármelyik fajtáját választjuk is a böjtölésnek, megéri belevágni, mert a szervezetünk meghálálja, hogy segítünk neki a tehermentesítéssel megújulni, méregteleníteni. 

Amennyiben szakember segítségével szeretne böjtölni, programjaink között megtalálhatja az Önnek megfelelőt. Részletekért látogasson el Böjti oldalunkra

Kapcsolódó cikkeink:

A böjt oldalai II. - pszichés
A böjt oldalai III. - energiák

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft