A böjt oldalai III. - energiák

2023. 02. 09

Bár sokan attól tartanak, a böjtölés idején a kevesebb bevitt kalória miatt életenergiájuk is csökken majd, a tapasztalatok ennek épp az ellenkezőjét mutatják. Egyesek egyenesen kirobbanó életerőt éreznek. Hogyan lehetséges ez? Cikksorozatunk utolsó részében választ kaphat erre. 

Sokan azért nem vágnak bele a böjtbe, mert úgy gondolják, hogy az, ha kevesebb ételt fogyasztanak, vagy akár egyáltalán nem visznek be szilárd táplálékot, negatív hatással lesz a teljesítőképességükre, ezért arra az időszakra halogatják, amikor sokat tudnak pihenni és optimálisak a körülmények.

Vannak azonban, akik mégis belevágnak a munka mellett és közülük rengetegen tapasztalják, a fentiek ellenkezőjét, azaz, hogy a böjtölés alatt megnövekszik az energiájuk és a teljesítőképességük.

Hogyan lehetséges ez? 

Energiamegtakarítás

Egy személy átlagosan napi energiafelhasználásának kb. 10%-át használja fel az élelmiszerek megemésztésére, de ez az arány változik attól függően, hogy milyen ételt eszik. A fehérje emésztése veszi fel a legtöbb energiát (az elfogyasztott fehérje teljes kalóriájának 20-30%-a megy el az emésztéshez). 

Azaz, a böjtben elfogyasztott könnyebb és kevesebb étel, ital nem terheli úgy a szervezetet, ezért ekkor naponta többször jelentkezik energiamegtakarítás

Életerő megemelés

Észrevette már, hogy amikor fáradtnak érzi magát és feláll egy kicsit átmozgatni a testét, akkor felélénkül és energiával telibb lesz? Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy az ebéd után elpilled?
Ez azért van, mert az energiát nem közvetlenül az étkezéssel nyerjük, hanem a mozgásból. 

A mozgás során az energia nyerése a glükóz oxidációjának biokémiai folyamatán keresztül történik. Az oxidáció során a glükóz ATP-t, azaz adenozin-trifoszfátot termel, amely a sejtek energiaforrása. Az egészséges táplálkozással együtt a rendszeres mozgás javíthatja az életenergia szintjét, miközben segítheti a fogyást és javíthatja a fizikai teljesítményt.

Spiritualitás

A tudatosan megélt, rendezett életben helye van a mentális (szellemi és lelki) megtisztulásnak és a fizikai (testi külső-belső) takarításnak, rendrakásnak is.

Könnyebb olyan időszakban böjtölni, amikor a világ lakosságának jelentős része spirituális okokból böjtöl. Ilyenkor érezhetjük az erőt azáltal, hogy csatlakozunk vagy akár az önkéntes vállalás miatt is. 

Az önként vállalt böjtnél nem ugyanolyanok a fiziológiai folyamatok és tünetek, mint amikor éhezünk.
Egy mentálisan jól előkészített böjtnél az éhezésnél jelentkező tünetek enyhébben, vagy egyáltalán nem jelentkeznek. A szervezet „tudatában van” a böjtölés céljának és együttműködik ebben. 

A böjt tehát annak ellenére, vagy éppen azért, mert kevesebb megemésztendő ételt viszünk be a szervezetünkbe, nem hogy csökkenti, hanem megemeli energiaszintünket. Érdemes tehát a hosszú, energiaszegény téli hónapok után már csak ezért is belevágni a tavaszi tisztításba.

Amennyiben szakember segítségével szeretne böjtölni, programjaink között megtalálhatja az Önnek megfelelőt. Részletekért látogasson el Böjti oldalunkra.

Kapcsolódó cikkeink:

A böjt oldalai I. - fizikai
A böjt oldalai II. - pszichés

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft