Mediterrán étrenddel a termékenységért

2023. 08. 31

A mediterrán étrend előnyeiről sokszor hallhattunk már, hiszen több vizsgálat is igazolta, hogy hosszútávú egészségvédő hatásokkal rendelkezik. Egy új, három egyetem részvételével végzett tanulmány azonban rámutatott, hogy ez a fajta táplálkozás a termékenységre is előnyös hatásokkal bír.

A mediterrán étrend kiemeltem fontos lehet a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében, ami a magas élelmi rosttartalomnak, az előnyös zsírsavösszetételnek és magas antioxidáns tartalomnak tulajdonítható. Amennyiben a mediterrán életmód egyes elemeivel is kiegészítjük, akkor a hatás tovább fokozható pl. napfényes időben a szabadban tartózkodás (D-vitamin szint növelése), rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés (regeneráció), stb.

A Monash Egyetem, a Sunshine Coast Egyetem és a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) kutatóinak áttekintése úgy találta, hogy a mediterrán étrend a férfiak termékenységére is előnyös hatásokkal bír.
A mediterrán étrend elemei között megtaláljuk a sok friss zöldséget, fűszernövényeket, extra szűz olívaolajat, hüvelyeseket, dióféléket, halakat, csirkét, tojást, gyümölcsöket, teljes értékű gabonákat. Ami szintén pozitívum, hogy feldolgozott húskészítményeket és vörös húsokat a mediterrán táplálkozásban kis mennyiségben fogyasztanak.

A kutatók azt találták, hogy a fent említett élelmiszerek magas tápanyagsűrűségük és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt növelhetik a párok fogantatási esélyeit, a gyulladás ugyanis negatív hatással lehet a nők és a férfiak termékenységére (pl. menstruációs ciklusra, spermiumok minőségére).

Ezzel szemben a hagyományos, nyugati típusú étrend jellemzően telített zsírokból, finomított szénhidrátokból és jelentős mennyiségű állati fehérjeforrásokból áll. Az alacsony élelmi rost-, vitamin-, és ásványi anyag bevitel pedig a szervezetben hosszútávon magasabb gyulladásszinteket eredményezhet.

Természetesen további kutatásokra lesz még szükség ebben a témában, de a fent említett áttekintés azt sugallja, hogy a termékenység növelésének egyik módja lehet a több gyulladáscsökkentő élelmiszert tartalmazó étrendre való áttérés, amelynek egy ígéretes alternatíváját kínálja a mediterrán étrend.

Forrás: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/19/3914

Amennyiben szívesen élvezné két héten át a mediterrán étrend előnyeit, csatlakozzon hamarosan induló Mediterrán Feltöltő Hetek programunkhoz!

További cikkeink a témában:

Egészség a tányéron – a mediterrán varázslat

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft