Hormonrendszer – a férfiak is érintettek

2023. 04. 19

A hiedelmekkel ellentétben a hormonrendszer felborulása éppúgy érintheti a férfiakat, és idézhet elő számos problémát, mint a nők esetében. A leggyakoribb, hormonális okokra is visszavezethető tünet a hasi elhízás.

Szintén a felborult hormonrendszerrel összefüggésbe hozható betegség, illetve tünetegyüttes: 

  • csökkent izomerő,
  • terméketlenség,
  • csökkent nemi vágy,
  • ingerlékenység,
  • hirtelen fejtetői kopaszodás,
  • prosztatagyulladás,
  • gyakori vizelési inger és
  • szív- és érrendszeri problémák megjelenése is. 

Tesztoszteron, a védelmező

A tesztoszteron a férfiak egészségének védelmét szolgálja, de sajnos életmódbeli tényezőkkel, mint a rossz táplálkozási szokások, túlzott mértékű finomított szénhidrát fogyasztás, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás és a mozgáshiány, gyengíthető a hatása. Mindezek pedig inzulinrezisztenciához, elhízáshoz vezethetnek, amelyek az anyagcsere felborulását is jelzik.

Vigyázat, stressz!

Egy másik gyengítő tényező a stressz, amelyet külső és belső tényezők is okozhatnak. Külső tényezők a munkahelyi es magánéleti problémák, traumatikus események, míg belső stresszorok lehetnek a táplálék allergének, a krónikus vírusfertőzések, az élelmiszerekben jelenlévő adalékanyagok, stb.

HPA tengely a testünk stresszválasz koordinátora, vagyis amikor stressz ér minket, akkor az agy jelez a mellékvesének, hogy termeljen bizonyos hormonokat, mint pl. a kortizol, amelyek segítenek "túlélni" ezeket a helyzeteket. A baj akkor van, ha ezek a reakciók olyan gyakran zajlanak, hogy a szervezetnek nincs ideje regenerálódni. Ha állandóan magas a stressz- és ezáltal a kortizol szint, akkor egy idő után a tesztoszteron, ösztrogén termelés, vagyis a nemi hormonok termelése is zavart szenved.

Étkezéssel segíthetünk!

Ilyenkor megoldást jelenthet, ha nem csak a tüneteket kezeljük, hanem magát a kiváltó okot, azaz a felborult hormonrendszert tesszük helyre. 

Ha megfelelő terápiás étkezéssel megszüntetjük, kezeljük a belső stresszorokat, akkor hosszú távon a hormonháztartás egyensúlya helyreállítható és fenntartható.

A felborult állapotot helyrebillentő étrendi megoldás az első lépés a gyógyulás folyamatában.

Amennyiben úgy gondolja, hogy érintett a hormonháztartása kiegyensúlyozásában, akkor olvasson utána Hormon kiegyensúlyozó programunk részleteinek.

 

További cikkeink a témában:

Figyeljünk a felborult hormonrendszer jelzéseire!

(T)együk egyensúlyba a hormonrendszert!

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft