Színanyagokkal a bélflóránk színesítéséért

2022. 11. 25

Az egészségtelen étrend és életmód a bélflóra egyensúlyának felborulását eredményezheti, amely különféle bélrendszeri betegségekhez pl. IBS, gyulladásos bélbetegségek (IBD) vezethet, de kapcsolatban állhat olyan bélrendszeren kívüli anyagcserebetegségekkel is, mint az elhízás vagy a cukorbetegség. 

A beleinkben élő mikróbák fontos résztvevői olyan folyamatoknak, amelyeknek kulcsszerepük van a szervezetünk anyagcseréje szempontjából. Sokféle környezeti tényező befolyásolhatja a bél mikrobióta állapotát, de köztük az egyik legközvetlenebb hatást a táplálkozási szokásaink fejtik ki.

A prebiotikus rostok (pl. pektin, galaktooligoszacharidok) bélflóránkra kifejtett előnyös hatásairól már sokat hallani, de talán az kevésbé ismert tény, hogy a polifenolok (flavonoidok, színanyagok) is jótékony hatást fejtenek ki a bélben élő mikroorganizmusok közösségeire.

Többet tud, mint gondolnánk

A polifenolok olyan növényi eredetű anyagok, amelyek legfontosabb tulajdonsága az antioxidáns hatás, amellyel képesek a szervezetünkben előforduló szabad gyökök károsító hatásának semlegesítésére. Szerkezeti felépítésüket tekintve nagyon sokfélék lehetnek. Jelen vannak az egészséges élelmiszereink széles körében (pl. zöldségekben, gyümölcsökben, zöldfűszerekben, gyógynövényekben, zöldteában) és bizonyítottan jótékony - antioxidáns, gyulladáscsökkentő és egyéb sejtvédő - hatással bírnak számos rendellenesség esetén, beleértve a szív-és érrendszeri, neurodegeneratív és onkológiai betegségeket. 

A preklinikai és klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy a polifenolok képesek prebiotikus hatást is mutatni, valamint kórokozó ellenes hatást fejtenek ki a patogén bélbaktériumok ellen. A pontos hatásmechanizmus még nem teljesen ismert, de nagyon ígéretesek az eddigi eredmények. 

A polifenolok jellemzően nagy molekulájú vegyületek (pl. növényi színanyagok), amiket a jó bélbaktériumaink fermentálnak és bontanak kisebb egységekre, amik így aztán fel tudnak szívódni a bélből. Ez egy abszolút „win-win” helyzet. A polifenolok tehát a baktériumoknak köszönhetően lesznek „biológiailag hozzáférhetőek”.

Néhány példa, miben találhatók polifenolok:

Resveratrol:

 • szőlőben,
 • vörös szőlőben,
 • vörösborban,
 • faeperben,
 • málnában.

Quercetin:

 • hagymafélékben,
 • kapribogyóban,
 • fodros kelben

EGCG:

 • zöld teában

Ellagsav:

 • bogyós gyümölcsökben
 • gránátalmában. 


Erős szín = szuper erő

Minél intenzívebb, erőteljesebb színű egy növény, vélhetően annál magasabb a polifenol tartalma. Ilyen polifenol szupersztárok a bogyós gyümölcsök (pl. maqui bogyó, feketeberkenye/arónia, indiai egres/amla, fekete- és zöld olívabogyó), gyógy- és fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű, koriander, kurkuma), a fekete csokoládé és a zöld tea.

Számos ponton bebizonyosodott már, hogy bélflóránk egészséges egyensúlyáért sok mindent tehetünk. Többek között a változatos, jó minőségű étrendünkkel elfogyasztott színes, rostdús élelmiszerekkel, amelyeknek mikrotápanyag tartalma mellett kiemelkedő a polifenol tartalma is. Együnk egy héten belül minél többféle színes élelmiszert, kísérletezzünk új alapanyagokkal. Jelenjenek meg a szivárvány színei a tányérunkon. 

Cél a heti minimum 40 féle élelmiszer elfogyasztása, ez lehet ugyanis a változatos, egészséges bélmikrobiom alappillére.

Kapcsolódó cikkeink:

Baktériumokkal az ételérzékenység és ételallergia ellen
- IBS-sel küzd? – a változatos bélflóra segít
- Legyen újra öröm az evés!

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft