Színanyagokkal a bélflóránk színesítéséért
2022. 11. 25
Az egészségtelen étrend és életmód a bélflóra egyensúlyának felborulását eredményezheti, amely különféle bélrendszeri betegségekhez pl. IBS, gyulladásos bélbetegségek (IBD) vezethet, de kapcsolatban állhat olyan bélrendszeren kívüli anyagcserebetegségekkel is, mint az elhízás vagy a cukorbetegség.
A beleinkben élő mikróbák fontos résztvevői olyan folyamatoknak, amelyeknek kulcsszerepük van a szervezetünk anyagcseréje szempontjából. Sokféle környezeti tényező befolyásolhatja a bél mikrobióta állapotát, de köztük az egyik legközvetlenebb hatást a táplálkozási szokásaink fejtik ki.
A prebiotikus rostok (pl. pektin, galaktooligoszacharidok) bélflóránkra kifejtett előnyös hatásairól már sokat hallani, de talán az kevésbé ismert tény, hogy a polifenolok (flavonoidok, színanyagok) is jótékony hatást fejtenek ki a bélben élő mikroorganizmusok közösségeire.
Többet tud, mint gondolnánk
A polifenolok olyan növényi eredetű anyagok, amelyek legfontosabb tulajdonsága az antioxidáns hatás, amellyel képesek a szervezetünkben előforduló szabad gyökök károsító hatásának semlegesítésére. Szerkezeti felépítésüket tekintve nagyon sokfélék lehetnek. Jelen vannak az egészséges élelmiszereink széles körében (pl. zöldségekben, gyümölcsökben, zöldfűszerekben, gyógynövényekben, zöldteában) és bizonyítottan jótékony - antioxidáns, gyulladáscsökkentő és egyéb sejtvédő - hatással bírnak számos rendellenesség esetén, beleértve a szív-és érrendszeri, neurodegeneratív és onkológiai betegségeket.
A preklinikai és klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy a polifenolok képesek prebiotikus hatást is mutatni, valamint kórokozó ellenes hatást fejtenek ki a patogén bélbaktériumok ellen. A pontos hatásmechanizmus még nem teljesen ismert, de nagyon ígéretesek az eddigi eredmények.
A polifenolok jellemzően nagy molekulájú vegyületek (pl. növényi színanyagok), amiket a jó bélbaktériumaink fermentálnak és bontanak kisebb egységekre, amik így aztán fel tudnak szívódni a bélből. Ez egy abszolút „win-win” helyzet. A polifenolok tehát a baktériumoknak köszönhetően lesznek „biológiailag hozzáférhetőek”.
Néhány példa, miben találhatók polifenolok:
Resveratrol:
- szőlőben,
- vörös szőlőben,
- vörösborban,
- faeperben,
- málnában.
Quercetin:
- hagymafélékben,
- kapribogyóban,
- fodros kelben
EGCG:
- zöld teában
Ellagsav:
- bogyós gyümölcsökben
- gránátalmában.
Erős szín = szuper erő
Minél intenzívebb, erőteljesebb színű egy növény, vélhetően annál magasabb a polifenol tartalma. Ilyen polifenol szupersztárok a bogyós gyümölcsök (pl. maqui bogyó, feketeberkenye/arónia, indiai egres/amla, fekete- és zöld olívabogyó), gyógy- és fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű, koriander, kurkuma), a fekete csokoládé és a zöld tea.
Számos ponton bebizonyosodott már, hogy bélflóránk egészséges egyensúlyáért sok mindent tehetünk. Többek között a változatos, jó minőségű étrendünkkel elfogyasztott színes, rostdús élelmiszerekkel, amelyeknek mikrotápanyag tartalma mellett kiemelkedő a polifenol tartalma is. Együnk egy héten belül minél többféle színes élelmiszert, kísérletezzünk új alapanyagokkal. Jelenjenek meg a szivárvány színei a tányérunkon.
Cél a heti minimum 40 féle élelmiszer elfogyasztása, ez lehet ugyanis a változatos, egészséges bélmikrobiom alappillére.
Kapcsolódó cikkeink:
- Baktériumokkal az ételérzékenység és ételallergia ellen
- IBS-sel küzd? – a változatos bélflóra segít
- Legyen újra öröm az evés!