Egyensúly a tányéron = egyensúly a hormonháztartásban

2024. 05. 21

Az egészséges táplálkozásnak számos olyan hormonális előnye van, amelyek hozzájárulnak a testünk általános jólétéhez. Bizonyos ételek és italok közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a hormonháztartás egyensúlyát.

A hormonok kémiai hírvivők, amelyek jelentős hatással vannak a mentális, fizikai és érzelmi egészségünkre egyaránt. 

Bizonyos ételek és italok közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a hormonokat, például a bél mikrobiomján keresztül, amely fontos szerepet játszik a hormonális egyensúly fenntartásában. 
Kerülendő ételek közé tartoznak:

  • (Ultra) feldolgozott élelmiszerek 
  • Pörzsanyag képződéssel járó, magas hőfokú sütéssel készült ételek 
  • Hozzáadott cukor
  • Mesterséges édesítőszerek 
  • Alkohol

Az alváshiány és a stressz hosszú távon szintén felboríthatják a hormonális működésünket.

A hormonális egyensúlyhiány számos különféle problémát okozhat, mint például a pajzsmirigy betegségek, nőgyógyászati eltérések, funkcionális meddőség, de ide tartozik a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia is. A tünetek szintjén a súlygyarapodás vagy súlyvesztés, fokozott szomjúságérzet, a pattanásos bőr, hajhullás, szőrösödés, alvás-, memóriazavarok és az állandó ingerültség is figyelmeztető jel lehet.

Ahogy vannak károsan ható, úgy léteznek a hormonális egyensúly fenntartását segítő élelmiszerek is, amelyek támogathatják a hormonok termelését és szabályozását. Ilyenek: 

  • Jó minőségű fehérjeforrások (pl. antibiotikum mentes szárnyashúsok, halak, hüvelyesek)
  • Omega-3 zsírsavakban gazdag alapanyagok (pl. mélytengeri halak, lazac, tengeri herkentyűk)
  • Keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, káposzta és pak choi)
  • Rostban gazdag élelmiszerek (pl. gyümölcsök, zöldségek és teljes értékű gabonák)
  • Probiotikumok (pl. laktofermentált zöldségek)

A fehérjék fogyasztása a hormonális egyensúly megőrzése szempontjából is rendkívül fontos. Nem csak esszenciális aminosavakat biztosítanak, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani, de szükségesek a fehérje-alapú hormonok - úgynevezett peptid hormonok - előállításához is. Az inzulin is egy peptidhormon, amely lehetővé teszi a sejtek számára, hogy cukrot vegyenek fel a véráramból az energiatermeléshez. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás segíthet normalizálni az inzulinszintet és növelni a sejtjeink inzulinérzékenységét.  Az edzés javítja a véráramlást az izmokban, növeli a hormon receptorok érzékenységét, ezáltal javítva a tápanyagok és a hormonális jelzések továbbítását. 

Összességében tehát a megfelelően összeállított étrend és a rendszeres mozgás segíthet egyensúlyban tartani a hormonrendszert. 

Amennyiben úgy érzi, érintett a hormonrendszer egyensúlyának helyreállításában, hasznos segítsget nyújthat Hormon kiegyensúlyozó programunk!

További cikkeink a témában:

Figyeljünk a felborult hormonrendszer jelzéseire!
Hormonrendszer – a férfiak is érintettek
(T)együk egyensúlyba a hormonrendszert!

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft