Egészséges bélflórával a depresszió ellen

2023. 10. 26

A klinikai vizsgálatokból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a bélmikrobióta - vagyis a beleinkben élő baktériumok, vírusok, archaeák és gombák-, valamint az általuk előállított anyagcseretermékek változásai kulcsszerepet játszanak a depresszió kialakulásában az ún. bél-agy tengelyen keresztül. 

A bél-agy tengely leegyszerűsítve a központi idegrendszer (CNS) és a bélrendszer között fennálló kapcsolatot jelenti, de ez számos összetett folyamatot foglal magában.

Az enterális idegrendszert (ENS), amely a bél külső- és belső környezetét szabályozza, a „második agynak” is szokták nevezni. A központi idegrendszer és az ENS közötti kétirányú kommunikáció működik. A vagus idegi útvonalat (X. agyideg = bolygóideg) többször is azonosították, mint a mikroflóra jeleinek legközvetlenebb kapcsolatát az agyba jutáshoz.

Kétirányú folyamatok

A szervezetben fellépő egyes kóros állapotokat a bél-agy tengely kétirányú neurális jelekkel, immunjelekkel vagy kémiai jelekkel szabályozhatja.

Ilyen kóros állapot a megnövekedett és tartós stressz, a fertőzések vagy egyéb (pl. táplálkozási) tényezők miatti egészségtelen életmód, amik a bélmikrobióta kóros megváltozását okozhatják.

A negatív érzelmek befolyásolhatják étkezési viselkedésünket és energiabevitelünket is azáltal, hogy elősegítik a magas kalóriatartalmú táplálékbevitelt és a hedonista étkezést, amelyek az agyban található Y neuropeptidhez kapcsolódnak. 

Ugyanakkor epidemiológiai bizonyítékok arra utalnak, hogy az étrend jelentős hatást gyakorol a depresszióra. 

A telített zsírokban és cukrokban gazdag nyugati étrendről kimutatták, hogy káros hatással van a neuropszichológiai eredményekre, fokozza a beleinkben őshonos baktériumok endotoxin („belső méreganyag”) termelését, elősegíti az ideggyulladást és növeli a vér-agy-gát átjárhatóságát, ezáltal kognitív hanyatláshoz és depresszióhoz vezet.

Ezzel szemben az olyan egészséges táplálkozási mintákról, mint pl. a mediterrán diéta, kimutatták, hogy növelik a bélben élő mikrobiális törzsek számát és csökkentik a gyulladásjelzőket, így hozzájárulnak a depressziós tünetek javulásához

Az omega-3 (többszörösen telítetlen-PUFA) zsírsavakkal dúsított élelmiszerek, a teljes kiőrlésű gabonák, olívaolaj, zöldségek, alacsony fruktóz tartalmú gyümölcsök, halak nagyobb arányú bevitelét magában foglaló egészséges táplálkozási minták a depresszió alacsonyabb kockázatával járhatnak.

Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy mint az élet számos más területén, úgy az idegrendszer szabályozásában is komoly jelentőséggel bír bélflóránk állapota

Forrás: Lijia Chang, Yan Wei, Kenji Hashimoto: Brain–gut–microbiota axis in depression: A historical overview and future directions

Amennyiben úgy érzi, ön is érintett a problémában, hamarosan induló Balance - Bélflóra Regeneráló programunk segítségére lehet.

Kapcsolódó cikkeink:

Színanyagokkal a bélflóránk színesítéséért
Baktériumokkal az ételérzékenység és ételallergia ellen
IBS-sel küzd? – a változatos bélflóra segít
Legyen újra öröm az evés!

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft